Sidevisninger i alt

søndag den 12. februar 2012

OPPE I DET RØDE FELT?

Lørdag den 11.2. afholdt jeg i samarbejde med Adoption & Samfund (LF midt- og vestsjælland) endnu en workshop for adoptivforældre: "Sådan lærer du at tage kontrol over dine følelser, når dit barn mister kontrollen over sine". Alt udsolgt, flere på venteliste og et rum fyldt med deltagere, der ville skabe endnu bedre hverdage for deres små og større unger. Dejligt! Gik du selv eller din partner glip af arrangementet, så læs videre nederst.

Adoptivbørn har ofte fået begrænset omsorg i deres første levetid med det resultat, at de kan have stærke humørsvingninger, tilknytningsproblemer, hyperaktivitet, søvnproblemer og måske problemer med at mærke egne og andres grænser. Det giver trætte og sensitive forældre.

Konkrete redskaber klar til brug til  næste storkonflikt
På workshoppen gik vi ikke i dybden med deltagernes børn psyke, men med nogle effektfulde klar-til-brug redskaber, som deltagerne selv kan bruge nu og her for at  undgå at glide med i det adopterede barns emotionelle rutchebaneture.

De coachende værktøjer er specielt tilrettede til at lette navigationen i det, som psykolog Anne Jensen i Adoptionshåndbogen refererer til som Affektreguleringens lyskurv. Et billede, der synliggør de sindstilstande, som vores barn og vi selv bevæger os mere eller mindre forvildet rundt i.

8-10: Det røde felt: Delvist eller komplet tab af forbindelsen til sit sprog, tidsfornemmele og planlægningsevne. På trin 8 er det muligt, men svært at styre sig. På trin 10 slår man i bordet, råber eller slår uden at kunne styre sig.

6-8: Det gule felt: Begyndende irritabilitet: Fysisk ubehag eller uro i maven

0-6: Det grønne felt : Her er du mere eller mindre velafbalanceret

Vend dine følelser senest i det orange felt
Ganske vist er vores barns aktioner og reaktioner ikke 100 % inden for vores kontrol at styre. Men det er vigtigt og muligt at arbejde med vores egne reaktioner og følelser, når vi omgås vores børn, ikke mindst de adopterede, der kan være udfordrede på deres egen indre styring. Både, så vi følger ordspillet, som en tidligere kursusdeltager var så sød at indvie mig i:

Elsk dit barn mest, når han mindst fortjener det.
Det er på det tidspunkt, han behøver det mest.

Men også, så vi lærer vores børn, at følelsesudbrud kan styres eller dæmpes, hvis vi gør os umage. Som Anne Jensen skriver i bogen:
Når barnet møder tydelige og insisterende kontaktfulde (…) voksne, der har styr på deres egne affekter, vil det over tid spejle disse funktioner i sit eget system og blive bedre til at styre sig.

Det lyder som noget værd at stræbe efter. Gør det ikke?

Hav en god dag,
Mange hilsner Trine

Gik du eller din partner glip af arrangementet?
Jeg har fået forespørgsel på, om jeg kan bookes privat til at føre ægtefæller up to date i forhold til det, deltagerne fik med hjem fra kurset. Det kan jeg.
Ligeledes er du velkommen til at henvende dig, hvis du ønsker at deltage på et mindre hold i Køge, hvor jeg gerne gentager arrangementets fulde indhold. Jeg opretter en liste, og når deltagertallet er over 8, giver jeg et tilbud på sted, tid og pris. Skriv til trinebrix@gmail.com.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar