Sidevisninger i alt

tirsdag den 27. september 2011

Nu får vores lille barn sit eget liv

Personligt interview med forfatteren bag den nyeste børnebog om adoption: "Kan man spise softice med pinde?"
I sidste uge kunne du her på AdoptionsBloggen læse, at den nyeste børnebog om adoption udkommer den 4. oktober. Den hedder Kan man spise softice med pinde og er skrevet af to adoptivmødre, tegneren Annemette Bramsen og forfatter Malene Fenger-Grøndahl. I dag får du interviewet med Malene Fenger-Grøndahl, for hvordan føles det at sende sin drøm til offentlig udgivelse i det ganske land?

Hvad føler I nu, hvor drømmen om en børnebog om netop adoption er blevet til virkelighed?
Glæde. Spænding. Lidt som at aflevere sit lille barn i vuggestuen og være ængstelig, selv om man ved, at der er professionelt og omsorgsfuldt personale til at tage sig af hende. Sommerfugle i maven og samtidig en god følelse af, at det er så fint, at det lille barn nu får sit eget liv og får lov at komme ud og blive set og mødt af andre. Andre, som forhåbentlig kan se hende, som hun er – og måske endda se andre sider af hende, end vi selv kan. Derfor glæder vi os så meget til at få tilbagemeldinger fra læserne. Jeg har selv fået den første ’anmeldelse’ af mine døtre, og den var god, overraskende og sjov!

Hvordan fik I helt konkret ideen til netop bogen om Anna?
Da min ældste datter, som er hjemmelavet, fik at vide, at hun skulle have en adopteret lillesøster, var hun meget nysgerrig og ville vide ’alt’ om det. Min mand og jeg talte med hende om det, og hun fik et foto af lillesøster Safia, som hun havde stående ved sin seng i det halve år der gik, fra vi fik Safia i forslag, til vi kunne hente hende. En dag fik Barbara så øje på nogle bøger om adoption på børnebiblioteket, hun kastede sig over dem, og vi læste dem alle sammen. De var gode, men det var, som om der manglede noget. Jeg savnede en historie, hvor det at være adopteret ikke gøres til noget helt særligt, men sættes i sammenhæng med, hvad det vil sige at være barn, hvad det vil sige at være en ’rigtig’ familie og den slags. Da Annemette og jeg så mødte hinanden og begyndte at udveksle ideer om Anna-bogen, var der bare så god kontakt og energi med det samme – og det bekræftede os i, at Anna skulle have lov at komme fra vores fantasi ud i verden.

Der findes jo heldigvis flere børnebøger om adoption, som du også selv nævner. Hvorfor er netop jeres bog et nødvendigt supplement til stakken?
Fordi den kan læses af og være vigtig for alle! Børn, forældre, bedsteforældre. For den handler jo om at
Malene Fenger-Grøndahl.  
finde sig selv, at skabe sin egen fortælling hvor man er sig selv, hvor man hører til i en familie og hører til i verden. Og så handler den om at være en del af en verden, hvor der er mange forskellige måder at være familie på. I bogen får Anna for eksempel sine venner til fødselsdag, og de har alle sammen deres egen historie, uanset om de er adopterede eller ikke-adopterede. Vi er alle sammen familier på vores egen måde, uanset om vi er vokset op med vores biologiske familie eller ej.

Var der noget, I var nervøse for at røre ved i bogen, så som stereotype billeder af forældreløse, race, sprog eller noget helt fjerde?
Det har været vigtigt for os, at de ting vi skriver om Annas adoption fra netop Kina er korrekte, og her var Annemette eksperten på holdet! Ellers har det været vigtigt for os at tænke ud over det ’politisk korrekte’ og lade os inspirere af de følelser og tanker som både vi selv, vores børn og vores bekendte har omkring de her ting. Det er så vigtigt at kunne tale om de følsomme ting uden at være bange for at sige noget forkert, hvis man vil åbne tanker og hjerter. Men samtidig er det meget vigtigt for os, at Anna og alle andre i bogen ikke bliver set som repræsentanter for alle adopterede, eller for alle kinesiske adoptivbørn. Alle børn er sig selv. Det håber jeg, at man oplever, når man læser bogen.

Kan I løfte sløret omkring næste bind om Anna?
Det kan vi faktisk ikke, for det er ikke skrevet eller tegnet endnu. Men der ligger nogle skitser og tanker og ideer klar. Jeg tror, at vi vil lade dem ligge et lille stykke tid endnu, for vi er ret sikre på, at nogle af læserne vil fortælle os ting, der vil lære os Anna, hendes familie og hendes venner endnu bedre at kende. De input vil vi gerne have med, før vi arbejder videre på Annas historie. Men hendes historie fortsætter, det er jeg slet ikke i tvivl om. Her er Annemettes måde at tegne på altså også en gave, fordi hun tilfører personerne så meget med sin streg. Anna fik et meget stærkere liv for mig, da jeg så Annemettes første skitser. I det øjeblik vidste jeg, at jeg var nødt til at lave flere bøger om Anna.

ER DU NYSGERRIG EFTER MERE?

I NÆSTE UGE FÅR DU MIN OG MIN DATTERS ANMELDELSE AF BOGEN HER PÅ ADOPTIONSBLOGGEN. ANMELDELSEN ER TREDJE OG SIDSTE DEL AF MINISERIEN OM ”KAN MAN SPISE SOFTICE MED PINDE?”

      Du kan selv købe bogen via Adoptionsverden allerede nu: http://adoptionsverden.dk/boeger-og-film-1/boerneboeger-27/kan-man-spise-softice-med-pinde-610.html

      Hvis du vil købe et større parti bøger, fx til en landegruppe for adopterede, en skoleklasse, eller hvis du vil invitere Annemette Bramsen og Malene Fenger-Grøndahl ud og holde foredrag, så kan du få bogen til særpris: 125 kr. pr. stk. i stedet for 198 kr. pr. stk. Vil du bestille med grupperabat, kan I kontakte CDR-Forlag: www.cdr-forlag.dk, cdr@cdr-forlag.dk, tlf. 8612 3078.

      Vil du lave aftaler om foredrag, kan du skrive til Malene på malene@fenger-grondahl.dk eller Annemette på: annemettebramsen@gmail.com.

    PERSONFAKTA:

    Malene Fenger-Grøndahl, 35 år, har to børn, Barbara (’hjemmelavet’) fra 2006 og Safiatou -kaldet Safia- (adopteret fra Burkina Faso) fra 2008. Gift med Carsten.










    Annemette Bramsen, 46 år, har en datter, Frida på 4,5 år (adopteret fra Kina) fra 2006. Gift med Jens.

    Ingen kommentarer:

    Send en kommentar